Ajankohtaista

ajankohtaistalogo

  • Keväällä 2020 säätiö oli mukana tukemassa Jokaiselle lapselle -lounas kampaanjaa, joka turvasi mahdollisimman monelle lapselle lounaan myös poikkeustilan aikana. Ruokakassit jaettiin Ensi- ja turvakotien liiton, Hope ry:n ja Marttojen kautta. Kiitos yhteistyöstä myös Vennerille. Lisätietoa kampanjasta: täältä

 

  • Kriisiavustuksia ei valitettavasti myönnetä lainkaan kuluvana vuonna 2020.

 

  • Säätiö järjesti 15.1.2020 yleisötilaisuuden ”Pienikin voi olla suurta lasten ja nuorten hyväksi” Jyväskylän kaupunginkirjastolla (ohjelma pdf-muodossa) Lue alta osallistujan teksti tilaisuudesta!

 

”Mille sinulla on aikaa?

Eräänä tammikuisena iltana melkein annoin periksi kiireen tunteelle. Yritin perustella itselleni, miksi minun pitäisi vain pysyä nenä kiinni opiskelutehtävissä, eikä harhautua mihinkään ylimääräiseen. Opiskelukaverini oli nimittäin kysynyt minulta, aionko osallistua Lapsen Aika Säätiön yleisötilaisuuteen, josta oli aikaisemmin ollut puhetta. Päätin kuitenkin vastata kyllä, ottaa tauon opiskelusta ja lähteä kuuntelemaan mistä säätiön toiminnassa oikein on kyse.

Tunnelma yleisötilaisuudessa oli lämminhenkinen ja intiimi. Säätiön toimintatarkoitus selkeni puheenjohtajan pitämän puheenvuoron aikana ja lihaa luiden ympärille tilaisuus sai säätiön tukemien hankkeiden edustajien puheenvuorojen avulla. Oli liikuttavaa kuulla, kuinka säätiön antamat avustukset olivat antaneet tarvittavan sysäyksen toiminnan aloittamiseen ja jatkamiseen.

Tapahtuman puheenvuoroissa päästiin mielestäni hyvin säätiön toiminta-ajatuksen ytimeen: lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisen merkitykseen. Vaikka Suomi on monella mittapuulla onnellinen, turvallinen ja kaunis paikka elää, kaikilla ei ole resursseja kokea samoin. Voi olla, lähtökohdat ovat jo alusta lähtien niukat tai ikävät tapahtumat sekoittavat kesken kaiken elämän rytmiä. Jälkimmäinen on tuttu kuva myös omasta lapsuudestani.

Kuormittavissa elämäntilanteissa tärkeintä on mielestäni saada oikea-aikaista tukea. Tuki voi olla esimerkiksi välittävää kohtaamista tai mahdollisuutta kokea osallisuutta. Yleisötilaisuudessa avustuksia saaneet toimijat toivat esille monia tapoja tukea lasten ja nuorten hyvinvointia: positiivisen kouluympäristön tukemista KaPu -mallin avulla, nuorten elämänpolun tukemisesta hevostoiminnan avulla ja vanhempien toiminnallista vertaistukea lapsen emotionaalisen kehityksen tukemiseen.

Edellä mainitut toiminnan esimerkit havainnollistavat mielestäni hyvin sitä, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa voidaan käyttää luovuutta. En esimerkiksi itse tiennyt ennen tapahtumaa miten hevostoimintaa voidaan hyödyntää hyvinvoinnin tukemisessa: pelkästään hevosen läsnäolo voi auttaa rauhoittamaan mieltä, jolloin päästään pikku hiljaa pureutumaan hyvinvoinnin haasteisiin. Kannattaakin siis rohkeasti kokeilla uusia toimintamalleja.

Mielestäni on tärkeää tehdä toimintaa näkyväksi ja jakaa kokemuksia, sillä se konkretisoi mitä säätiön avustuksilla voidaan saada aikaiseksi. Ennen kaikkea se kuitenkin konkretisoi sen, kuinka paljon hyvää ympärillämme on. Kuinka paljon tahtoa on muuttaa asioita ja rakentaa parempaa elämää nyt ja tulevaisuudessa jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Tapahtuman jälkeen tein itselleni lupauksen: minulla ei ole ikinä niin kiire, ettenkö voisi antaa aikaani jollekin näin tärkeälle.”

Kirjoittanut: Nadia Nieminen, terveyskasvatuksen opiskelija

 

kuvitus1